/ Groen

Groencomité, even groen als de Emerald City

Wat vorig jaar nog een onemanshow (gerund door Christophe Vekemans) was, is nu uitgebreid tot een groep van vijf toffe, spontane en vooral ecologische jongens. Het Groencomité dit jaar bestaat namelijk uit Flor Van Mechelen, Lander Wouters, Robbe Verhaegen, Tom Desmet en Christophe Vekemans. Zij zullen ervoor zorgen dat onze school groener, spaarzamer en properder wordt. Maar hoe? En waarom vinden zij dit zo belangrijk? Waarom zouden wij dit ook belangrijk moeten vinden? Wel, de College Flits is het hen gaan vragen.
Aan motivatie is er zeker geen gebrek in deze dolle groep. Toen ik hen vroeg waarom ze in het Groencomité zijn gegaan, klonk het antwoord van Robbe als volgt: “Om onze school te steunen, weer de prijs van schoonste school te winnen en omdat ik onze school graag help.” De anderen konden het er niet meer mee eens zijn, kon ik afleiden uit het volmondig mee knikken van de rest van de groep.

Wacht eens even? Had Robbe nu net gezegd: “Weer de prijs van schoonste school te winnen.” Ja, dat klopt! Terwijl wij vorig schooljaar met onze laatste examens bezig waren, sleepte het Sint-Romboutscollege de prijs van schoonste school van Mechelen binnen. Christophe wist precies waarom deze eer ons was toegekend. “Onze school was innovatief en inspirerend met afval omgegaan tijdens Colympia en dat gaf ons net dat extra beetje meer.”

Dat knutselen met afval was niet de enige groene actie die onze school vorig jaar had gehouden. Er was de dopjesactie, waarbij dopjes van flesjes ingezameld werden om de opleiding van blindengeleide honden te steunen, en de papierenbakjesactie, waarbij kladpapier vooraan in de klas wordt aangeboden. Het enthousiaste ja-geroep van Lander gaf duidelijk aan dat de dopjesactie zeker terugkomt dit jaar. En met blauwe tonnen om de dopjes in te verzamelen! De papierenbakjesactie komt ook terug; het is gewoon nog even afwachten wanneer het Groencomité elk lokaal terug van zo'n bakje voorziet.

Het Groencomité heeft ook ideeën voor nieuwe acties zoals basketbalringen rond de vuilbakken om zo de leerlingen te motiveren hun afval weg te gooien. Of een zaadbib waar je zaadjes kan lenen om in je eigen tuin te planten en in ruil daarvoor neem je zelf andere zaadjes mee om de bib aan te vullen. Of het voorstel om de lichten te doven tussen tien en twee uur zodat we meer gebruikmaken van het natuurlijk licht. Of de lotjes van de tombola op gerecycleerd papier te laten drukken. Of de brooddozenactie, waar onze jongens de brooddozen die achterblijven bij meneer Heylen uitdelen aan de leerlingen die zilverpapier gebruiken. We vroegen om groen en groen zullen we krijgen met deze jongens die acties zullen blijven bedenken en proberen te realiseren doorheen het schooljaar.

Ja, Lander zei het nog: “We zijn zeer gemotiveerd om de school groener te maken, dat is ook meteen ons einddoel, samen de schoonste school opnieuw te winnen.” Doen jullie ook mee om onze school zo groen mogelijk te maken?