Kerstmis in Colombia ?

De kerstvakantie was voor enkele zesdejaars van onze school net iets anders dan gewoonlijk. Zij gingen namelijk op inleefreis naar Colombia! Wij van Flits hadden een kort interview met Justine Roggemans, één van de leerlingen die meegingen.

Wat was het doel van de reis ?

Het doel van de reis was, naar mijn mening, de Colombiaanse cultuur beter te leren kennen. We zijn ook niet als toeristen naar Zuid-Amerika getrokken maar als inleefreizigers. We hebben het land dus vanuit een ander perfectief gezien en ons op de Colombiaanse manier kunnen inleven in het prachtige land. We hebben ook kennisgemaakt met de partnerorganisaties van Broederlijk Delen en hebben gezien hoe zij te werk gaan. Ook dit was een belangrijk aspect van de reis.

Waarom ging je mee ?

Er zijn verschillende redenen waarom ik ervoor gekozen heb mij kandidaat te stellen voor deze reis. Een eerste rede is zeker omdat ik van andere culturen, landen, mensen hou. Ik vind het leuk de wereld op een andere manier door een ‘niet-westerse bril’ te zien. Voordien was ik al in een buurland van Colombia geweest en omdat deze reis zo goed was meegevallen en de cultuur van Zuid-Amerika me enorm aansprak, was ik meteen warm gemaakt om me kandidaat te stellen. Nog een reden waarvoor ik zeker te vinden was, was dat het een groepsreis is. De leerlingen uit het College die zich kandidaat hadden gesteld waren alvast super leuk en het was echt een enorm leuke groep!

Wie ging er nog mee naast de mensen uit onze school ?

Er waren vier scholen, waaronder Don Bosco Haacht, Sint- Ursula Instituut, Vita et Pax en onze school. Verder hadden we ook een cameraman bij en twee (super) reisbegeleidsters.

Hoe lang waren jullie daar , en wat was de planning?

We zijn in totaal 15 dagen weggeweest: van zaterdag 19 december tot zondag 3 januari. De eerste vijf dagen zijn we in Bogota, de hoofdstad verbleven. Daar hebben we de stad verkend, Colombiaanse jongeren (uit verschillende milieus) ontmoet en opgetrokken met hen. Vervolgens zijn we naar Popayan, de vroegere hoofdstad, gereisd en daar hebben we een vulkaan beklommen en een fietstocht gemaakt. Vanuit Popayan zijn we in groepen opgedeeld om vijf dagen in ons Colombiaans gastgezin te verblijven!

Wat heb je allemaal bijgeleerd?

Ik heb vooral bijgeleerd dat je moet blij zijn met wat je hebt en wat je krijgt. Beter kunnen omgaan met de waarde van geld. Onze gastgezinnen hadden het niet zo breed, maar deze mensen waren wel dolgelukkig en werden enorm blij om kleine dingen. Wij hebben misschien ‘meer’ maar de mensen die we leren kennen hebben zijn ongetwijfeld gelukkiger, ondanks het feit dat ze moeilijk rond kunnen komen.

Ook nog enkele quotes van de andere leerlingen die mee gingen naar Colombia:
"Een reis waar we de twee gezichten van Colombia hebben gezien. Enerzijds het grote verschil tussen de rijken en de armen. Anderzijds de vrijgevigheid: hoewel mensen niet veel hebben zouden ze alles weggeven om anderen op hun gemak te laten voelen." Wouter Toussaint

Bekijk ook zeker het filmpje van hun reis:

_Als het bovenstaande filmpje niet wordt weergeven [klik hier](https://www.youtube.com/watch?v=WhgWUZO7pK8)_.

Voor meer info en foto's kan je een kijkje nemen op de Facebook-pagina: Vamos a Colombia.