/ Cultuur

La Marche: een film met een boodschap - SRCmOvie

Op vrijdag 13 november was het weer zo ver: de jaarlijkse filmnamiddag. Heel de school trok samen naar Utopolis om daar gezellig naar een film te kijken. De film zorgde echter niet alleen voor een gezellig klasmoment, maar gaf ook een belangrijke boodschap mee naar huis. Zo ging de derde graad naar de film “La Marche” kijken, een film waarin de vredesmars tegen racisme, die in 1983 in Frankrijk plaatsvond, gereconstrueerd werd.

Het verhaal gaat over drie jongeren die met behulp van een priester een vredesmars doorheen Frankrijk ondernemen nadat één van hen, Mohammed, is beschoten door de politie omdat hij een andere kleur heeft. Net zoals Mahatma Gandhi en Martin Luther King willen de wandelaars racisme en ongelijkheid op een geweldloze manieren bestrijden. In het begin krijgen ze weinig reactie op hun initiatief, maar wanneer ze uiteindelijk aankomen in Parijs hebben ze talloze mensen achter zich staan.
Beschrijving van de foto

Deze voorstelling was dus niet enkel een mooie verfilming van een stukje geschiedenis, maar sluit ook nog eens aan bij de actualiteit en het soort samenleving in onze maatschappij, want ook nu zijn nog veel mensen het slachtoffer van racisme of discriminatie. Deze film doet je echt nadenken en is zeker en vast geslaagd!

-Dit artikel werd geschreven door Kaat Bottu