/ Excursie

Zware excursie voor onze 6de jaars

Vrijdag 2 oktober stond er voor onze leerlingen van het zesde jaar een zware excursie op de agenda met een bezoek aan de Kazerne Dossin en het Fort van Breendonk op het programma. Aangezien 120 leerlingen een te grote groep zou zijn, werden de leerlingen in twee groepen verdeeld. Dit hield in dat de ene groep ’s ochtends naar het fort zou gaan en de andere ’s middags.

De leerlingen moesten om het Fort te bereiken eerst nog een dikke 15 km op de fiets af leggen. Gelukkig scheen de zon heerlijk en was er weinig wind waardoor de fietsreis al bij al als aangenaam werd ervaren. Eenmaal bij het Fort aangekomen werd de sfeer een stuk killer. Dit effect werd mede versterkt doordat de temperatuur in het Fort slechts een 12-tal graden bereikte. Dankzij een zeer gepassioneerde gids kreeg iedereen een impressie van de gruwelen die zich in het fort hebben afgespeeld.

Kazerne Dossin daarentegen was een stuk dichter bij school en dus konden de leerlingen gewoon te voet ernaartoe gaan. Ook hier stonden gepassioneerde gidsen klaar, waaronder mevrouw Kaerts en mevrouw Gotting, om ons zoveel mogelijk over het museum/memoriaal te vertellen. Niettegenstaande de tijd, zeker voor de eerste groep, zeer beperkt bleek en we dus niet alles konden zien, kregen de leerlingen goede indruk over de misdaden die zich op die plaats hebben afgespeeld.

Hoewel de leerlingen aan het einde van de dag zowel fysiek (door het fietsen) als mentaal uitgeput waren (door de harde verhalen), kunnen de leerlingen terug kijken op een zeer geslaagde excursie. Het doel van de excursie is volgens ons ook zeker bereikt.